Sfaturi


Gatitul miresei

Această prezentare necesită JavaScript.


Traditia gatitului miresei are loc la mireasa acasa (sau acum se ma face si la sala unde seara va avea loc petrecerea) si presupune ca nasa sa-i puna acesteia voalul, coronita si celelalte accesorii.

Traditie emotionanta

Teoretic gatitul miresei se face in casa si in camera unde a copilarit mireasa. Aceasta traditie are o puternica incarcatura emotionala. Fetita care s-a jucat si a crescut in acea casa, iese gatita in mireasa si paseste intr-un alt capitol al vietii ei. Este momentul trecerii la o alta etapa a vietii, la fel ca in cele mai frumoase povesti, este momentul in care practic mireasa isi ia ramas bun de la casa, parinti, rude, si paseste spre noua ei familiei formata din 2 inimi cu noi sperante si vise multe.

Muzica pentru gatitul miresei

Multe mirese aleg sa le cante melodia Ia-ti mireasa ziua buna. Alte melodii potrivite ar fi si Eu ma duc la cununie cantata de Paula Selling sau Ia-ti mireasa ramas bun de Gabi Lunca. Muzica este foarte importanta in aceste momente, deoarece face ca emotiile sa fie mult mai puternice, mult mai vii. Muzica are un rol important in a “traduce”, trairile miresei si celorlalti participanti.

Desfasurarea traditiei

Pentru ca mireasa este deja imbracata, coafata si machiata, gatitul miresei presupune doar cateva detalii de finisare a aspectului miresei. Pentru a nu deteriora coafura realizata, nasa mai mult mimeaza gatitul miresei. De obicei gatitul miresei presupune aplicarea si aranjarea voalului si a coronitei.

Tot acum i se pun miresei bijuteriile si celelalte accesorii. Dupa aranjarea voalului si aplicarea accesoriilor miresei i se ofera o oglinda din partea domnisoarelor de onoare. De obicei aceasta oglinda sta intorsa pana cand mirele da bani celor ce tin oglinda pentru a intoarce-o ca frumoasa mireasa sa se admire.

Pe scaunele pe care stau mirele si mireasa se mai aseaza, in unele parti, si doua perne (considerate a fi o parte din zestrea miresei) in care se pun niste bolduri pentru ca mirii sa se “caleasca” pentru casatorie.

In unele zone ale tarii, miresei i se pun bani in piept pentru a-i aduce spor. Un ultim pas facut de nasa este acoperirea fetei miresei cu voal.

Tot la gatitul miresei, acesteia i se pun pantofii, iar acum este momentul cand fetele care vor sa se marite isi scriu numele pe pantofii acesteia. Se spune ca numele fetei care inca se vede scris pe pantof la sfarsitul nuntii, apartine urmatoarei care se va casatori.

Dupa gatitul miresei, urmeaza mirele caruia i se pune floarea (cocarda) in piept de catre nas. Apoi nasii se aseaza pe cele doua scaune si li se pun florile in piept de catre miri. Urmatorii pe scaune sunt parintii mirelui si apoi parintii miresei.

Mai este si obiceiul oertaciunii, care nu prea se mai practica, moment in care mirele si mireasa isi cer iertare de la parinti si primesc binecuvantarea necesara unei casatorii reusite.

Tot in aceste momente se pune pe masa un bol cu grau in care nasul amesteca verighetele pe care mirii trebuie sa le caute, daca fiecare isi gaseste verigheta proprie atunci cei doi vor fi egali, daca mireasa gaseste verigheta mirelui, acesta dn urma va fi sub papucul miresei si invers. Este un moment hazliu.

Dupa toate acestea alaiul nuntii realizeaza o hora, “hora miresei”, in care toata lumea joaca pentru a sarbatori momentul plecarii miresei. Este o hora a bucuriei si fericirii.

In unele locuri dupa acest moment se face momentul “painii”, care de obiecei consta in taierea unei paini mai mari in patru, iar aceasta se arunca de catre mireasa, ajutata de nasa. Se arunca in toate cele patru colturi, pentru a da tuturor invitilor o bucatica pentru a impartasi cu invitatii iubirea si fericirea mirilor. Toti invitatii trebuie sa guste din acea paine (colac).

Acestea sunt cateva din obiceiurile care se fac la gatitul miresei, insa in zilele de astazi momentele acestea nu mai sunt facute. Dupa parerea mea, toate acestea iti dau starea necesara pentru acea zi, te mai destind si te fac sa simti cu mai mare putere importanta evenimentului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s